VVD: ‘Geen drempels opwerpen voor woningbouw’

De VVD in Zuid-Holland wil woningbouw zo veel mogelijk stimuleren en dus geen drempels opwerpen. De fractie heeft daarom vragen gesteld over recente uitspraken van PvdA-gedeputeerde Anne Koning.

“We moeten zo snel mogelijk gaan bouwen”, zegt VVD-Statenlid René van Hemert. “Want de toestroom van mensen die een woning zoeken blijft maar toenemen. We hebben in Zuid-Holland echt een inhaalslag te maken. Het lijkt ons niet verstandig om dan beperkende maatregelen te gaan nemen.”

Gedeputeerde Koning zei in diverse media dat de provincie nieuwbouwprojecten strenger gaat beoordelen, waarbij vanaf 2025 zelfs 40 procent van alle Zuid-Hollandse nieuwbouwwoningen sociale huur zou moeten zijn.

“Wij zijn wel verrast door die uitspraken”, aldus Van Hemert. “En ik word sindsdien vanuit verschillende gemeenten platgebeld. Zij vragen zich af hoe ze hun projecten op deze manier van de grond kunnen krijgen. Ik begrijp die zorgen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we als overheid de bouw gaan frustreren van woningen die we keihard nodig hebben.”

De VVD wacht Konings antwoorden op de schriftelijke vragen nu eerst af. 


Klik de bijlage hier beneden voor onze statement.