VVD Zuid-Holland: Den Haag mag milieuzone aan kust niet zo snel invoeren

De zero-emissiezone die de gemeente Den Haag gepland heeft langs de kust, mag niet ingaan op 1 januari 2026. Dat stelt de VVD-fractie in Zuid-Holland. Met gemeenten is namelijk afgesproken dat zo’n zone minstens vier jaar van tevoren moet worden aangekondigd.

“Den Haag leeft de afspraken niet na”, stelt VVD-Statenlid Jeroen van Dijken vast. “Dit besluit is in de zomer van 2023 genomen, dus kan de milieuzone niet eerder dan eind 2027 van start gaan. De provincies hebben als taak om goed bestuur te bewaken. Ik wil daarom dat Zuid-Holland niet aan deze plannen meewerkt en er ook geen voordelen voor de gemeente aan koppelt. Dat geldt niet alleen voor Den Haag, maar voor alle gemeenten die zich niet aan de afspraken houden.”

Van Dijken wijst erop dat de voorgenomen zone tot veel onzekerheid bij bewoners en ondernemers leidt. “Die termijn van vier jaar is er niet voor niets. Mensen moeten de tijd krijgen om zich op zo’n verandering voor te bereiden. Je kunt als gemeente niet zomaar zeggen: ‘vandaag even niet’. Zo werkt het niet.”